Introductie in Blockchain: het ‘Internet of Value’
Blockchain introductie: het ‘Internet of Value’
Inhoudsopgave
Wat is het Internet of Value
Met de komst van Internet kon informatie zich sneller dan ooit verspreiden. En dat allemaal zonder kosten te maken voor verspreiding. Zeker sinds de opkomst van breedband internet; met platforms zoals Kazaa kon je als muzikant tegen 0 kosten je muziek verspreiden aan iedereen die het wilde hebben. Heel plat: als ik jou een PDF’je e-mail, dan hebben we daarna allebei datzelfde document.
Dat dupliceren van informatie is fantastisch, maar voor geld werkt het niet. Stel dat ik 20 euro cash heb, en ik stuur het digitaal naar jou toe, én ik heb het vervolgens zelf ook nog; dan kan deze zelfde 20 euro twee keer uitgegegeven worden.
Alleen met tussenkomst van een bank – of alternatieven zoals PayPal – kon digitaal van één persoon (of instantie) naar een andere persoon of instantie waarde overgemaakt worden.
Blockchain maakt het mogelijk dat je waarde van één persoon of instantie kan overmaken naar een ander, zónder tussenkomst van een bank of andere tussenpersoon. De eerste toepassing die dit mogelijk maakte voor het het grote publiek is Bitcoin.
Centraal versus decentraal
Omdat je niet met een centrale instantie of tussenpersoon werkt – maar interpersoonlijk (van peer naar peer in het bitcoin netwerk) – ben je niet afhankelijk van een instantie, overheid of tussenpersoon, en hoef je voor het doen van je transactie dan ook niemand te vertrouwen.
In Nederland lijken een hoop zaken goed geregeld, maar in een hoop landen is dat niet het geval. Geslaagde decentralisatie maakt corruptie en censuur in waardetransport onmogelijk.
Een vergelijking vanuit de natuur is de spin en de zeester. Als je een spin één van zijn acht poten uittrekt, dan mist ‘ie een poot. Als je een zeester door tweeën knipt, dan groeien er twee zeesterren. Een zeester is decentraal aangestuurd, de spin centraal.
Hoe werkt een Blockchain?
Ondanks dat de techniek complex is, is de basis makkelijk te begrijpen.
Blockchain is een gedecentraliseerd, transparant en te controleren systeem waar waarde zoals eigendomsrechten, medische gegevens en cryptocurrency kunnen worden uitgewisseld. Deze waarden zijn opgeslagen in een digitaal block.
Deze blokken zijn gelinkd aan elkaar op een manier dat het unieke digitale ID van het volgende blok gelinkt is aan de identiteit van het vorige block. Genaamd blockchain, een ketting van blokken.
Blockchain is gedeeld over een peer2peer netwerk – zoals ook bittorrent, of vroeger Kazaa of Nepstar – waar een continu geüpdate grootboek bijhoudt wie eigenaar is van wat. Deze grootboeken worden beveiligd door wiskundige principes.
Het gehele systeem is gedistribueerd over een netwerk van computers in plaats van op één provider. Dit betekent dat data niet gewijzigd kan worden zónder dat dat door iemand gezien kan worden.
Een blockchain is dus een keten van data-blokken. In het geval van Bitcoin wordt ongeveer elke 10 minuten zo’n block ‘gevonden’ door gebruikers van het netwerk; ook wel miners genoemd.
In zo’n data-blok zitten dus transacties tussen gebruikers. Stel dat ik 10 Bitcoin heb, en Wendy heeft er ook 10. Als ik 1 Bitcoin naar Wendy verstuur, dan laat ik aan het netwerk weten dat ik dit wil doen, ik zend mijn transactie uit. Als mijn transactie in het volgende ‘gevonden’ Bitcoin-block zit dan is meegenomen dat ik nog maar 9 Bitcoin heb, en Wendy 11 Bitcoins.
Wat is een Smart Contract?
Naast rekeningstanden en eigendomsrechten, kan een Block ook logica bevatten. Deze logica kan worden opgeslagen in Smart Contracts. Blockchain maakt een nieuw type toepassing mogelijk, namelijk de smart contracts.
Smart contracts vervangen wat mensen overeenkomen binnen welke overeenkomst dan ook. Bijvoorbeeld: je hebt twee partijen – partij A en partij B – die het eens zijn over een aantal voorwaarden. In een smart contract zijn deze voorwaarden beschreven in code. Als aan de condities voldaan wordt, dan wordt het contract automatisch uitgevoerd. Geen advocaten, geen bedrijf dat vastgehouden tegoeden vrijgeeft, geen disputen, geen tussenpersonen nodig. Allemaal automatisch en uitgevoerd exact zoals beide partijen overeengekomen zijn in de overeenkomst.
Je kan dit idee verder trekken en smart contracts aan elkaar koppelen om een geheel bedrijf te vormen dat dingen geautomatiseerd doet. Dit wordt een Gedecentraliseerd Autonoom Bedrijf genoemd, DAO, een automatisch bedrijf. Het resultaat elimineert verspilling, vermindert risico op fraude en opent een hele nieuwe wereld van automatische systemen.
Hashing: onomkeerbaar versleutelen
Een hash-functie zet data onomkeerbaar om in een reeks tekens die niet terug te herleiden is aan de input. Een goed voorbeeld is een wachtwoord.
Stel, ik gebruik een wachtwoord bij een webshop. Als dit bedrijf mijn wachtwoord op haar server opslaat en ze wordt gehackt, dan ligt mijn wachtwoord op straat. Met een hash-functie versleutel ik het wachtwoord naar een reeks tekens die opgeslagen kan worden in de database in plaats van mijn wachtwoord. De reeks tekens is niet terug te herleiden naar mijn wachtwoord, maar als ik mijn wachtwoord invul, dan kan met de hash-functie opnieuw mijn invoer gehashed worden. Komt de output overeen met de opgeslagen waarde in de database, dan is het wachtwoord correct.
Hashen is dus een onomkeerbaar proces. Naast wachtwoorden kan je ook van bestanden een hash maken. Bij elke wijziging van de afbeelding – ook-al verander je slechts de naam, of slechts één pixel – dan verandert de hash van de afbeelding volledig.
Data-integriteit vaststellen met Hashing, een voorbeeld
Stel, je doet de administratie van je bedrijf per jaar in een Excel sheet.
Je bedrijf bestaat 10 jaar lang, en je krijgt de vraag of je je bedrijf wilt verkopen. Je overweegt het te doen en wilt zo’n goed mogelijk bedrag ontvangen. Om tot een deal te komen vraagt de potentiële koper jouw boekhouding op.
Als koper moet je 100% vertrouwen op de integriteit van een verkoper. Manipulatie van de cijfers over de afgelopen jaren zou kunnen resulteren tot een oneerlijk opgebouwde verkoopprijs.
Wat je ZOU kunnen doen – als een jaar boekhoudkundig afgesloten is – is het hash creeëren van de boekhouding van het jaar. Dit is een reeks tekens die ontstaat als je het bestand door een hash-functie haalt. Als er één cel in het Excel-bestand wijzigt – of later gemanipuleerd wordt – dan verandert de hash van het gehele bestand volledig. Echter: vanuit slechts de hash kan niet gezien worden wat er in de boekhouding staat noch dat het uberhaupt een hash van een Excel-bestand is.
In een data-blok van de blockchain zit – naast de transacties en het grootboek met ieders adres en balans – ook een hash van het vorige data-blok. Zo vormen de data-blokken een logische onomkeerbare keten (immers: de hash van een vorig blok kan pas gemaakt worden als dit block geproduceerd is).
Blockchain is dus Decentraal en Onomkeerbaar. Verschillende blockchains hebben vervolgens verschillende eigenschappen, zo kan de ene blockchain zich focussen op anonimiteit, de ander op veiligheid en een derde op . Iedere blockchain heeft verschillende eigenschappen.