Verschillende Blockchains: Smart Contracts, Transactie-capaciteit en Fees
Blockchain 2.0 klinkt beter dan Blockchain 1.0. Bitcoin wordt Blockchain 1.0 genoemd, en Ethereum is het eerste platform dat Blockchain 2.0 genoemd is. Het grootste verschil tussen Bitcoin en Ethereum is dat Ethereum ondersteuning biedt aan Smart Contracts. Welke verschillen zijn er nog meer? En wat brengt Blockchain 3.0?
De eerste generatie Blockchain maakt het mogelijk om van persoon A naar persoon B waarde over te maken zonder tussenkomst van een bank. Zoals cash geld, maar dan volledig digitaal. Personen kunnen dus onderling waarde uitwisselen zonder tussenkomst van derden. In eerste instantie was daarbij de belofte: tegen minimale transactiekosten en in een korte tijd voor elkaar.
Nadeel van Bitcoin is het aantal transacties dat het netwerk aankan. Met de instroom van tienduizenden nieuwe gebruikers loop je tegen de schaalbaarheid van het netwerk aan. Rond 2017 waren dit er in het meest gunstige geval 10 per seconde. Wil je alledaags betaalverkeer faciliteren, dan heb je een infrastructuur nodig die tienduizenden transacties per seconde aankan. Daarbij kwamen de transactiekosten: met het stijgen van de waarde van één Bitcoin naar meer dan $10.000 in combinatie met drukte op het netwerk stijgen transactiekosten naar meer dan $10.
Een tweede beperking van de Bitcoin is dat het niet ontworpen is om er acties mee te verrichten die ‘slimmer’ zijn dan waarde opslaan, versturen en ontvangen tussen gebruikers. Tijd voor een tweede generatie Blockchain.
Inhoudsopgave
Blockchain 2.0: Smart Contracts
Ethereum gebruikt de blockchain niet alleen voor betalingen, maar ook voor informatieoverdracht. Door middel van ‘Smart Contracts’ voegt Ethereum mogelijkheden toe aan de blockchain.
Smart Contracts zijn in de blockchain vastgelegde afspraken die – wanneer voldaan wordt aan vastgestelde voorwaarden – automatisch een actie starten. Dit kan een betaling zijn, maar ook informatieoverdracht of een certificering.
Voorbeelden van Smart Contracts:
- Automatisch uitbetalen van salarissen
- Automatisch reserveren van BTW
- Toekennen van een certificering na het succesvol afronden van een cursus
- Bijhouden van voorraden en bestellen van producten waarvan de voorraad onder een bepaald niveau komt
- Betalen van royalties aan artiesten
- Opvragen, bijhouden en beschermen van een persoonlijk medisch dossier
Theoretisch zijn de toepassingen van Smart Contracts – zoals mogelijk op Blockchain 2.0 – eindeloos. In de praktijk kan het Ethereum netwerk slechts tientallen transacties per seconde aan. Als een paar grote bedrijven het Ethereum platform gebruiken loopt het netwerk vast.
Bedenk dat een Visa of Mastercard op piekmomenten tienduizenden transacties per seconde verwerken, terwijl een Blockchain 2.0 platform zoals Ethereum slechts tientallen transacties per seconde aankan.
Blockchain 2.0 is ook de Blockchain die heeft laten zien wat de beperkingen zijn van de Blockchain techniek zoals deze rond 2017 gangbaar was.
Eind 2017 hebben de meeste blockchain 2.0 platforms dezelfde beperkingen als blockchain 1.0. De grootste beperkingen zijn de volgende:
- Het is langzaam: het duurt even
- Schaalbaarheid is beperkt tot tientallen transacties per seconde
- Doorontwikkeling is lastig omdat ontwikkelaars het vaak oneens zijn. Er zijn hardforks nodig om tot verbeteringen te komen
- Eindgebruikers betalen fees die bij toenemend gebruik hoger zijn
Tijd voor Blockchain 3.0 – platforms die de problemen die tevoorschijn gekomen zijn bij het experimenteren met Blockchain 2.0 – oplossen!
Blockchain 3.0: schaalbaar en gebruikersvriendelijk door
Een blockchain met de voordelen van Bitcoin en Ethereum maar ook klaar voor miljoenen en later miljarden gebruikers. Vriendelijk voor eindgebruikers.
Schaalbaarheid zit enerzijds in een Blockchain die meer transacties aankan, maar anderzijds in toepassing van zogenaamde side-chains. Iedere applicatie hoeft niet op de hoofd-blockchain te draaien, maar mag op een eigen aftakking van de blockchain draaien. Zo heeft de ene applicatie geen impact op de performance van een andere applicatie.
Een ecosysteem dat meerdere, onafhankelijke blockchains met elkaar verbindt is bestand tegen enorme drukte. Vergelijk het met afrekenen bij de supermarkt:
- Om te betalen, sluit je aan in een rij bij de kassa.
- Is de rij te lang, dan wordt een extra kassa geopend worden. Er ontstaat een nieuwe rij, waardoor de drukte wordt verspreid en de vertraging afneemt.
- Mocht een bepaalde kassa problemen hebben (bijvoorbeeld een betaalpas die niet functioneert), dan ontstaat bij deze kassa vertraging.
- De andere kassa’s zullen hier geen last van hebben en werken met de normale transactiesnelheid door.
- Het volledige transactiesysteem – alle onafhankelijke kassa’s – zijn aan elkaar verbonden via een kassasysteem.
- Dit kassasysteem heeft daardoor alle informatie van alle transacties van de verschillende kassa’s.
- De supermarkt heeft daardoor altijd een totaaloverzicht, terwijl snel geanticipeerd kan worden op vertragingen bij een onafhankelijke kassa.
De derde generatie Blockchains lost onder andere de problemen van de tweede generatie op, met grote focus op schaalbaarheid.
Fees
Een ander belangrijk aspect zijn transactie-fees. Als een eindgebruiker bij iedere transactie ook een fee betaalt aan het blockchain-netwerk, is dit alsof je de eindgebruiker een aantal cent laat betalen voor het downloaden van bijvoorbeeld een webpagina. Eindgebruikers fees laten betalen houdt blockchain klein, de eindbegruiker accepteert dit niet, omdat het niet vergelijkbaar is met een situatie in de ‘centrale’ wereld.
Derde generatie Blockchains hebben een oplossing om eindgebruikers geen fees te laten betalen. Of door helemaal fee-loos te werken, óf door een situatie te creëeren waarin niet de eindgebruiker, maar een dApp-aanbieder betaalt óf tokens vastzet om fee-loze transacties te laten doen door eindgebruikers.
Drie Blockchain Generaties op een rij
- Blockchain 1.0: Bewaren, versturen en ontvangen van waarde
- Blockchain 2.0: Toevoeging van Smart Contracts (lees ook: Wat is een Smart Contract?)
- Blockchain 3.0: Schaalbaar en zonder fees voor de gebruikers, klaar voor de echte wereld.