Blockchains, Tokens en ICO’s
Inhoudsopgave
Token economie
In een token economie betaal je met tokens voor specifieke diensten. Zie het als de muntjes in de botsauto’s op de kermis. Bijna iedere kermis gebruikt dezelfde muntjes, jaar-op-jaar. Diezelfde muntjes verschillen in prijs per kermis-locatie en kermis-jaar, maar soms zelfs per kermis-dag. De waarde van eenzelfde token fluctueert dus!
Open Source software is software die door een community gemaakt en onderhouden wordt, zoals WordPress. De programmeurs die het maken krijgen hier niet voor betaald van WordPress zelf, en toch stoppen ze hier vele uren in. Reden om dit te doen is onder andere status die het je oplevert.
Open Source software in de token economie is zeer interessant, omdat er – door de tokens – behalve status ook een andere beloning is om te werken aan het Open Source project: elke waarde die je toevoegt resulteert als het goed is in meer waarde van de uitgegeven token.
Zo kan je als ontwikkelaar:
- tokens kopen van een project tegen een lage prijs
- er vrijwillig aan meewerken zodat de prijs stijgt
- zónder dat je betaald krijgt voor je werk tóch je inkomsten eruit halen
Welkom in de Open Source Token economie!
Wat is het verschil tussen een Token en een Blockchain
De termen token en coin worden vaak door elkaar gehaald. Pas hiermee op. Tokens op de Blockchain, hoe zit dat?
Op slimme blockchains – zoals Ethereum – kunnen smart contracts gemaakt worden. Via zo’n smart contract kunnen tokens uitgegeven worden. Op de Ethereum blockchain het de coin ‘Ether’, maar er bestaan honderden tokens die óp de Ethereum-blockchain gemaakt zijn. Zo is er bijvoorbeeld Swarm City die de token ‘SWT’ heeft. Een token kan dus uitgegeven worden via een smart-contract op een 2.0 Blockchain. De blockchain zal zelf ook weer coins hebben (zoals Ether de coin van de Ethereum-blockchain is).
Een token heeft dus een blockchain nodig, maar een blockchain niet per sé een token. De termen token en coin worden vaak door elkaar gehaald. Pas hiermee op.
Initial Coin Offering
Om een bedrijf te financieren kan je aandelen uitgeven. Dit regelen bij de notaris is een kostbaar proces; bij elke nieuwe aandeelhouder moet je langs de notaris, best een gedoe.
Grote bedrijven kunnen besluiten een IPO te doen, een initial public offer. Aandelen zijn vanaf dan publiek verhandelbaar, zonder dat bij elke transactie een notaris nodig is. Een IPO an sich kost al miljoenen, dus leent zich alleen voor zeer grote bedrijven. Echter: een aantal principes zijn zeer interessant; bijvoorbeeld: iedereen kan aandeelhouder zijn.
Een ICO staat voor Initial Coin Offering. Hierbij biedt een startend bedrijf haar tokens aan, die op dat moment nog geen intrinsieke waarde hebben. De koper van de tokens geeft geld of een andere crypto-valuta in ruil voor de tokens in de hoop dat deze (meer) waard worden. Zo ontvangt het bedrijf geld om te starten met het idee. Ook de medewerkers in een bedrijf dat een ICO gedaan hebben werken vaak (grotendeels) voor tokens, en dus om eigen tokens meer waard te maken.
Let op: een token kan later meer en meer waarde vertegenwoordigen maar is in de basis géén aandeel in het bedrijf. Beleggen in ICO’s is dus zeer risicovol.